Неділя, 28.04.2024, 15:02
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 5
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Бучацький ЦДЮТ "Сузір'я"
    Головна » 2017 » Лютий » 22 » "Юні квітникарі - аранжувальники"
    12:47
    "Юні квітникарі - аранжувальники"

    МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

    ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ

    ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

    ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ЕКОЛОГО-НАТУРАЛІСТИЧНОЇ

    ТВОРЧОСТІ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ

    ПОГОДЖЕНО ЗАТВЕРДЖЕНО

    Протокол засідання науково-методичної ради Тернопільського обласного

    комунального інституту

    післядипломної педагогічної освіти

    Навчальна програма з позашкільної освіти еколого-натуралістичного спрямування

    «Юні квітникарі-аранжувальники»

    2 роки навчання

    Автор:

    Сворінь Надія Володимирівна - заступник директора з виховної роботи Тернопільського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді

    Рецензенти:

    Хома Світозара Олегівна - методист лабораторії виховної роботи та громадянського виховання Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти

    Герц Іван Іванович - директор Тернопільського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді

    Пташник Наталія Броніславівна - викладач вищої категорії, майстер виробничого навчання за професією «Флорист, квіткар» Тернопільського вищого професійного училища сфери послуг та туризму

    НАВЧАЛЬНА Програма

    «Юні квітникарі-аранжувальники

    ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

    Програма складена на основі навчальної програми з позашкільної освіти еколого-натуралістичного спрямування «Юні квітникарі-аранжувальники» погодженої науково- методичною радою Тернопільського комунального інституту післядипломної педагогічної освіти (протокол від 28.08.2014р. № 8 ) та затвердженої департаментом освіти і науки Тернопільської облдержадміністрації ( наказ від 02.09.2014р. № 273 ).

    В зв'язку з тим, що програма розрахована на 144 год. в рік , а заняття гуртка проводитиметься 216 год. в рік, в програму внесені наступні зміни:

    Тему: « Дворічні квітково-декоративні рослини» з 10 год. збільшено до 30год.

    Тему : «Багаторічні квітково - декоративні рослини» з 10 год. збільшено до 40 год.

    Тему «Складання букетів і квіткових композицій з квітів та іншого природного матеріалу» з 18 год. збільшено до 40 год.

    Головною метою програми є: створення умов для творчої самореалізації вихованців у процесі засвоєння базових знань з квітникарства, розширення і поглиблення знань учнів з біології і екології, вдосконалення трудового, екологічного і естетичного виховання, ознайомлення з методами наукових досліджень, розвиток здатності особистості до дослідницької діяльності, сприяння свідомому вибору професії.

    Виходячи з даної мети, програмою передбачено вирішення таких завдань:

    - забезпечення більш глибокого вивчення основних біологічних теорій;

    - ознайомлення з інноваційними технологіями в сучасному квітникарстві;

    - усвідомлення необхідності, набуття знань, вміння застосовувати теоретичні знання на практиці;

    - прищеплення бережливого ставлення до природи, а також усвідомлення необхід­ності активної природоохоронної діяльності;

    - формування наукового світогляду, а також загальнолюдських духовних ціннос­тей, естетичне, патріотичне, трудове і екологічне виховання та ін.;

    - створення оптимальних умов для самореалізації талановитих учнів та забезпе­чення розвитку їх творчих здібностей;

    - підготовка гуртківців до участі в учнівських науково-практичних конференціях. виставках, конкурсах, святах квітів. Основу програми становлять такі методологічні ідеї:

    - систематизація знань, отриманих учнями в школі та в позаурочний час;

    - вироблення цілісної системи уявлень про живу природу;

    - засвоєння сутності законів природи та методів її пізнання;

    - ознайомлення з конкретними фактами і явищами з точки зору загально-біологічних закономірностей і теорій;

    - застосування сучасних технологій навчання;

    - формування свідомого ставлення до власного здоров’я.

    Навчально-виховний процес у творчих об’єднаннях основного рівня сприяє визначенню інтересів у юннатів до тієї чи іншої справи у виборі нових форм, методів і технологій, спрямовані в подальшому до профільного навчання і формування особистості цілеспрямованого учня. Головною метою об’єднання основного рівня є створення керівником гуртка умов відповідно до сьогодення з метою адаптації юнната-вихованця в позашкільному навчально-виховному закладі.

    Навчально-виховний процес творчого об’єднання квітникарів-аранжувальників має велике значення у використанні новаторських концепцій та впровадження нових технологій, нетрадиційних форм навчання, зокрема по організації дослідницької роботи в закритому грунті, квітниках і на навчально-дослідних ділянках, в зовнішньому і внутрішньому озеленені школи та в позашкільному навчальному закладі:

    - формування більш серйозного ставлення до наслідків своєї роботи, а також розвитку набутих трудових вмінь і навичок;

    - вміле використання одного із важливих стимулів пізнавальної і творчої активності вихованців через безпосередню їх участь у Всеукраїнських, міських і районних конкурсах, конференціях, олімпіадах, виставках тощо;

    - обов’язкова участь у Всеукраїнських масових заходах (екологічні ігри, симпозіуми, конгреси, вікторини, тематичні вечори, диспути тощо);

    - виконання практичних робіт учнями мають бути обов’язково диференційованими, творчими, що в значній мірі викликатиме в них потяг до самостійної, пізнавальної діяльності до проведення серйозної дослідницької роботи, під час яких відбувається інформаційний обмін, що в значній мірі сприятиме розвитку особистості учня.

    Програмою передбачено лабораторні заняття, досліди, екскурсії в природу до науково-дослідних установ, квітково-декоративних господарств, парків, ботанічних садів, спеціалізованих квіткових фірм і магазинів.

    У процесі занять керівник гуртка повинен ознайомити учнів з найбільш поширеними видами квітково-декоративних рослин, з квітковими і декоративними рослинами, які використовуються для зовнішнього і внутрішнього озеленення шкіл, дошкільних і позашкільних закладів у містах і селах.

    Особливу увагу слід приділяти виконанню навчально-дослідної роботи з розширення асортименту квітково-декоративних рослин та їх акліматизації, проведенню селекційної роботи в школі чи позашкільному закладі. В процесі дослідницької роботи учні вчаться спостерігати за природою, аналізувати і узагальнювати здобуті знання з наступним застосуванням їх при створенні квіткових композицій і букетів, виготовленні різних навчальних посібників. Важливе значення при цьому набуває засвоєння техніки об'ємного засушування різних квітково-декоративних рослин з метою зберігання кольору, форми квітки чи окремого суцвіття.

    У програмі заплановані заняття з внутрішнього і зовнішнього озеленення з використанням рослин субтропіків, тропіків, пустель, напівпустель.

    Гуртківці ознайомлюються з квітково-декоративними деревами і кущами, складають календарі їх цвітіння протягом року, вивчають квітково-декоративні рослини, які використовуються в закладанні-озелененні рокаріїв, альпінаріїв, закладанні окремих форм квітників, рабаток, газонів, клумб та ін. Юннати вчаться виготовляти дрібні вироби з різного природного матеріалу, вміло використовуючи його в аранжуванні. Це значною мірою допомагає пізнати життя природи - розвиваючи інтерес, ініціативу, спостережливість. Форми роботи можуть бути різними, зокрема, екскурсії на природу з метою збору природного матеріалу; участь у конкурсах, святах, виставках складанні букетів, квіткових композицій, виготовленні різних виробів з природного матеріалу.

    На заняттях учні, як правило, виявляють значний інтерес до аранжування квітів. Однак без знання квітково-декоративних рослин, їх біології і агротехніки, а також декоративних якостей у юннатів можуть виникнути труднощі, тому перед складанням плану роботи гуртка обов'язково враховують їх вік, рівень знань з квітництва хоча б початковий.

    Керівник гуртка повинен зосередити увагу на кімнатних рослинах. Адже яскраві кімнатні квіти і свіжа зелень завжди тішать око людини, заспокійливо діють на нервову систему, поновлюють повітря в закритих приміщеннях. Також він має навчити учнів не лише вирощувати кімнатні квіти, а й уміло застосовувати їх декоративні властивості в озелененні різних приміщень - тобто створювати відповідний фітодизайн. На сучасне мистецтво складання букетів і композицій значний вплив справило японське мистецтво «ікебана» - тому в програмі значний час присвячено японській школі аранжування, а також європейській, російській, а особливо нашій, українській. Керівник гуртка повинен ознайомлювати учнів і з народною українською символікою, виховувати в учнів свідоме ставлення до праці і шану до народних символів, почуття любові до рідного народу, отчого краю, символів-оберегів етнічної пам'яті (верба над ставом, калина в лузі, тополя край дороги), що разом символізує рідний край, землю, природу. У змісті програми варто приділити увагу рідкісним та зникаючим видам квіткових рослин, зокрема, брати участь у масових природоохоронних заходах, спрямованих на збереження та відновлення таких рослин у природі. Важливе значення мають питання валеології, ознайомлення з якими сприятиме формуванню відповідного ставлення до власного здоров'я.

    Особливу увагу потрібно звернути на питання техніки безпеки при проведені лабораторних і практичних робіт.

    Нижчеподана програма є комплексною, нешаблонною, тобто на її основі залежно від місцевих умов, знань та інтересів учнів керівник гуртка може скорочувати деякі теми або впроваджувати нові.

    ПЕРШИЙ РІК НАВЧАННЯ

    навчально-тематичний план

    п/п

    Назва розділу

    Кількість годин

    теоретичні заняття

    практичні заняття

    разом

    1

    Вступ

    2

    2

    4

    2

    Історія розвитку вітчизняного квітництва

    2

    2

    4

    3

    Вивчення, збагачення та охорона рослинного світу

    2

    6

    8

    4

    Ознайомлення з однорічними квітково-декоративними рослинами

    4

    6

    10

    5

    Дворічні квітково-декоративні рослини

    4

    26

    30

    6

    Багаторічні квітково-декоративні рослини

    4

    36

    40

    7

    Використання природного матеріалу для виготовлення різних виробів, букетів і композицій

    6

    12

    18

    8

    Складання букетів і квіткових композицій з квітів та іншого природного матеріалу

    6

    34

    40

    9

    Оформлення квітників і газонів та догляд за ними

    4

    8

    12

    10

    Найбільш поширені кімнатні та оранжерейні рослини

    6

    8

    14

    11

    Фітодизайн і його значення в побуті та праці людини

    4

    8

    12

    12

    Організація роботи в шкільній теплиці та догляд за кімнатними рослинами

    4

    8

    12

    13

    Дослідницька робота з квітково-декоративними рослинами

    4

    6

    10

    14

    Підсумкове заняття

    2

    2

    Всього:

    52

    164

    216

    зміст

    І. Вступ (4 год.).

    Значення рослин у житті людини. Квіти — багатство України і невід'ємна частина життя людини. Участь у конкурсах «Парад квітів біля школи», «Галерея кімнатних рослин»», «Квіткові килими», «Замість ялинки-зимовий букет», «Квітуча Україн» та ін. Ознайомлення з різними видами квіткового оформлення. Зелені насадження біля школи, позашкільного чи дошкільного закладу, в парках, ботанічних садах. Квіти і пори року.

    Практичні роботи. Демонстрація навчальних відеофільмів.

    Екскурсія до садово-паркового господарства, ботанічного саду, квітково-декоративного господарства, в ліс, на луку, екоцентр.

    ІІ. Історія розвитку вітчизняного квітництва (4 год.).

    Квіти глибокої давнини. Квіти — ніжні друзі. Легенди та цікаві історичні відомості про квіти. Вирощування колекції різноманітних квітково-декоративних рослин у школах і позашкільних навчальних закладах. Національні традиції використання квітів.

    Практична робота.

    Закладання колекційної ділянки квітково-декоративних рослин.

    Збір цікавих історичних відомостей та національних традицій. Використання квітів.

    Демонстрація навчальних відеофільмів.

    Екскурсія екоцентр, в ботанічний сад, парк.

    ІІІ. Вивчення, збагачення та охорона рослинного світу (8 год.).

    Природа України як фактор історичного розвитку та територіального утворення. Охорона природи в державному законодавстві. Червона книга України та її значення в охороні, відновленні, збереженні та раціональному використанні рослинного світу. Представники місцевої флори, зокрема квітково-декоративні, занесені до Червоної книги України. Охорона дикорослих квіткових рослин місцевої флори. Організація заповідних територій України. Розширення мережі місцевих заказників, пам'яток природи, заповідних урочищ та ін. Організація роботи зелених природоохоронних патрулів. Народна символіка. Народні прикмети. Календар народних прогнозів. Проведення осінніх свят (обжинок, свята врожаю, свята квітів).

    Практичні роботи.

    Вивчення та оформлення картотеки рідкісних квітково-декоративних рослин міста, села, району, області.

    Організація та проведення Свята врожаю, Свята квітів (виставки та карнавали).

    Закладання в колекційному відділі ділянки рідкісних квітково-декоративних рослин.

    Створення картотеки рідкісних красиво квітучих рослин місцевої флори.

    Збір матеріалів про народні прикмети. Календар народних прогнозів.

    Встановлення зв’язків гуртка з ботанічними садами, квітково-декоративними господарствами та садово-парковими господарствами.

    Демонстрація навчальних відеофільмів.

    Екскурсія в ботанічний сад, садово-паркове господарство, на луку, до лісу, заповідних територій, заказників.

    ІV. Ознайомлення з однорічними квітково-декоративними рослинами (10 год.).

    Квітково-декоративні рослини, їх різноманітність та найбільш поширені види і сорти своєї місцевості. Квітучі, листяно-декоративні, виткі однорічники та їх біологічні особливості.

    Строки і способи висівання насіння в грунт. Підзимові посіви. Квіти-символи (чорнобривці, мак, настурція (красоля), нагідки) та ін.. Обряд плетіння та носіння українського віночка. Думи. балади, легенди про квіти. Об'ємне засушування квітів. Правила скла­дання композицій і букетів з однорічних квітів.

    Практичні роботи.

    Об'ємне засушування однорічних квітів.

    Догляд за однорічниками.

    Оформлення календаря цвітіння, плетіння віночка з метою подальшого використання його в обрядах і святах українського народу.

    Закладання в колекційному відділі ділянки однорічних квітково-декоративних рослин.

    Виготовлення гербарію та колекції насіння квітів однорічників.

    Вегетативне і генеративне розмноження квітково-декоративних рослин, однорічників.

    Фенологічне спостереження за ростом і розвитком рослин.

    Екскурсії в природу, ботанічні сади, екоцентр.

    V. Дворічні квітково-декоративні рослини (30 год.).

    Використання дворічників у озелененні. Біологічні особливості дворічників. Строки, способи сівби, саджання та догляд за рослинами. Підзимові посіви. Саджання розсади дворічників восени. Легенди, казки, пісні, символіка яких використовується і нині при складанні букетів і квіткових композицій. Застосування квітів для проведення українських національних обрядів та різних релігійних свят (Трійця. Івана Купала та ін.).

    Практичні роботи.

    Висаджування розсади з метою озеленення на клумбах, рабатках.

    Оформлення календаря цвітіння дворічників.

    Засушування рослин для виготовлення букетів і композицій.

    Збирання та очищення насіння квітів.

    Закладання в колекційному відділі ділянки дворічних квітково-декоративних рослин.

    Фенологічні спостереження за ростом і розвитком дворічників.

    Екскурсії до садово-паркового господарства, скверів та ботанічного саду.

    VІ. Багаторічні квітково-декоративні рослини (40 год.).

    Історія, легенди, казки, оповідання про багаторічні квіти. Багаторічники — найкращі квіти для озеленення і об'єкт роботи школи при вивченні життя і способів керування ростом і розвитком рослин. Переваги багаторічників — довге життя, цвітіння, витривалість, економія затрати праці під час їх вирощування. Строки та способи розмноження їх і догляд за ними. Вигонка багаторічних квітково-декоративних рослин узимку. Цибулинні квітково-декоративні рослини (тюльпани, гіацинти, нарциси, лілії), їх агротехніка. Сучасне оформлення багаторічниками шкіл, позашкільних та дошкільних закладів, міст і сіл в нових ринкових умовах. Обрядові символи (рушник, хліб, калина, мальва, мак і ромашка). Використання багаторічників для виготовлення букетів і композицій з українською символікою. Виготовлення штучних квітів.

    Практичні роботи

    Закладання колекційної ділянки багаторічників.

    Збирання насіння, висівання і догляд за рослинами.

    Розмноження багаторічників зеленими живцями, поділом куща і кореневищ.

    Виготовлення штучних квітів.

    Фенологічні спостереження за ростом і розвитком рослин.

    Складання композицій і букетів з широким використанням ранньоквітучих рослин.

    Догляд за рослинами на навчально-дослідній ділянці, а також за зеленими насадженнями школи і позашкільного закладу.

    Написання рефератів про багаторічні квіти.

    Екскурсії до садово-паркового господарства, ботанічного саду, виставки квітів, заповідних територій, заказників.

    VІІ. Використання природного матеріалу для виготовлення різних виробів, букетів і композицій (18 год.).

    Використання природного матеріалу для аранжування. Збір і обробка природного матеріалу (коріння відмерлих дерев та кущів — прекрасний матеріал для виготовлення виробів і композицій). Вироби з дерев'яних брусочків, циліндрів різної товщини. Вироби із шишок. Аплікація з стебел різнотрав'я. Аплікація із соломки злакових рослин. Інструменти та різні пристосування для роботи з природним матеріалом. Виготовлення різних виробів з українською символікою. Народні іграшки з дерева, тканини. Техніка безпеки при використані гострих ріжучих і колючих інструментів під час практичних робіт.

    Практичні роботи.

    1 Заготівля різного природного матеріалу.

    2 Виготовлення аплікацій з листя і соломки з українською символікою.

    3 Виготовлення різних виробів з природного матеріалу.

    4 Виготовлення квітів з паперу, стрічки, тканини і т.д.

    5 Створення квіткових килимів, згідно ескізу.

    Екскурсії на природу, до садово-паркового господарства, лісу з метою збору природного матеріалу.

    VIІI. Складання букетів і квіткових композицій з квітів та іншого природного матеріалу (40 год.).

    Народження букета. Правила і техніка складання букета і композицій з живих квітів. Термін зрізування. Тематичні конкурсні букети і композиції. Обробка стебел. Вимоги до води. Сумісність різних живих квітів у одній вазі. Принципи композиційного рішення використання різних видів ваз, наколювань, кошиків при оформленні букетів і компози­цій. Виготовлення букетів і композицій з українською символікою до Дня Незалежності України. Гірлянди, вінки, їх форма та призначення.

    Практичні роботи.

    Зрізування квітів, заготівля різного природного матеріалу.

    Виготовлення композицій «Зимова фантазія», «Новорічна композиція», «Новорічний сувенір», гірлянд, вінків, конкурсних букетів, композицій.

    Плетіння віночка.

    Виготовлення букетів з українською символікою.

    Оформлення виставок квітів в школі і позашкільному закладі.

    Екскурсії на виставки квітів, до квітково-декоративних господарств, квіткових крамниць.

    ІХ. Оформлення квітників і газонів та догляд за ними (12 год.).

    Різні стилі оформлення квітника, рокарію, альпінарію, території школи, позашкільного закладу. Підготовка ділянки та підбір асортименту квітів для окремих масивів, клумб, рабаток, декоративних ваз. Газон як провідна форма в озелененні. Догляд за квітами на газонах. Саджання килимових квітів на газонах з українською символікою. Найбільш поширені газонні трави та їх біологічні особливості.

    Практичні роботи.

    Складання плану озеленення території школи чи позашкільного закладу.

    Підготовка ділянки (розпушування грунту, внесення добрив).

    Висівання насіння та висаджування розсади квітів на клумбах, рабатках, рокаріях та ін.

    Фенологічні спостереження за ростом і розвитком рослин.

    Перегляд навчальних відеофільмів.

    Проект (ескіз): «Озеленення території навчального закладу».

    Екскурсія до садово-паркового господарства, ботанічного саду, екоцентру.

    X. Найпоширеніші кімнатні та оранжерейні рослини (14 год.).

    Квітучі рослини у вашому домі (фіалка, глоксинія, фуксія, бальзамін, дзвоники). Кімнатні оранжерейні рослини, вирощування та догляд за ними. Строки і способи їх розмноження. Рослини куточка живої природи, які рекомендуються для шкіл і позашкі­льних закладів (фуксія, герань, примула, хлорофітум, драцена, аспідістра, аспарагуси, бегонія рекс, алое, традесканція та ін.— список додається).

    Рослини в інтер'єрі школи, позашкільної установи. Підбір рослин для озеленення. Світлолюбні і тіньовитривалі рослини, їх розміщення в класах, коридорах та холах шко­ли чи позашкільного закладу. Різні грунтосуміші, пересаджування кімнатних рослин та їх підживлення. Боротьба з шкідниками та хворобами кімнатних рослин.

    Вікторина «Чи знаєш ти кімнатні рослини?», «Рослини куточка живої природи школи і позашкільного закладу».

    Практичні роботи.

    Короткий опис кімнатних та оранжерейних рослин, їх етикетування.

    Догляд за кімнатними рослинами куточка живої природи та теплиці.

    Пересаджування рослин.

    Розмноження кімнатних і оранжерейних рослин різними способами.

    Фенологічні спостереження за ростом і розвитком рослин.

    Екскурсії до ботанічних садів, квітково-декоративних господарств та науково-дослідних станцій квітково-декоративних рослин в магазині по продажу квітів, виставок.

    XІ. Фітодизайн та його значення у побуті і праці людини (12 год.).

    Завдання фітодизайну. Підбір рослин для озеленення приміщень. Виробничі, службові приміщення, навчальні кабінети. Різні методи розташування рослин у приміщеннях (звичайний, композиційний). Форми вирощування рослин і їх демонстрація (у горщиках, контейнерах, флораріумах тощо). Монокультурні і полікультурні композиції. Флораріум — один із способів складання композицій із кімнатних рослин. Флораріум для різних видів рослин. Модульне аранжування (сферичне, циліндричне, площинне та ін.). Вимоги до розміщення рослин (високорослих, середньорослих, низькорослих) для озеленення приміщень. Еклектика – сучасний стиль озеленення приміщень.

    Практичні роботи.

    Озеленення інтер'єрів, коридорів, кабінетів кімнатними рослинами.

    Вирощування кімнатних рослин у горщиках, контейнерах, флораріумах, на корі.

    Догляд за кімнатними рослинами.

    Складання композицій з кімнатних квітів.

    Проведення дослідів за завданням вчених.

    Етикетування кімнатних рослин.

    Екскурсії в ліс, на торфорозробки, меліоративні ділянки з метою збору старих пеньків, грибів-трутовиків, кори і коріння дерев.

    Екскурсії до оранжерей і теплиць, садово-паркового та квітково-декоративного господарств, ботанічного саду, квіткових магазинів, зимовий сад екоцентру.

    XІI. Організація роботи в шкільній теплиці та догляд за кімнатними рослина. (12 год.).

    Вирощування кімнатних рослин у теплиці. Рання вигонка гарно квітучих рослин. Вирощування розсади квітів у теплицях і парниках та догляд за нею. Календар цвітіння рослин в теплиці. Фенологічні спостереження за ростом і розвитком рослин. Розмноження квітів різними способами. Боротьба з шкідниками і хворобами кімнатних рослин.

    Практичні роботи.

    Розмноження квітів різними способами.

    Вигонка ранньоквітучих декоративних рослин.

    Догляд за рослинами в теплицях і парниках, зимовому саду екоцентру.

    Складання календаря цвітіння рослин у теплиці та проведення спостережень за ростом і розвитком.

    Екскурсії до квітково-декоративного господарства, квіткових магазинів.

    XІII. Дослідницька робота з квітково-декоративними рослинами (10 год.).

    Дослідницька робота за завданням учених і фахівців квітково-декоративного господарства та ботанічних садів. Техніка і методика закладання садів, парків, дендраріїв. Умови, необхідні для проведення дослідницької роботи з квітково-декоративними рослинами. Виготовлення наочних посібників. Засушування квітково-декоративних рослин для виготовлення букетів і композицій та гербарного матеріалу.

    Практичні роботи.

    Закладання ділянок з різними квітково-декоративними рослинами.

    Рання вигонка цибулинних рослин.

    Збір і засушування рослин.

    Оформлення результатів дослідницької роботи у вигляді наочних посібників, щоденників спостережень за ростом і розвитком рослин.

    Підготовка рефератів, звітів дослідницької роботи.

    Екскурсії до ботанічних садів, зеленого і квітково-декоративних господарств та науково-дослідних станцій, екоценту.

    XIV. Підсумкове заняття (2 год.).

    Проведення науково-практичної конференції, круглого столу, виставки творчих учнівських робіт.

    ПРОГНОЗОВАНИЙ РЕЗУЛЬТАТ

    Вихованці мають знати:

    • групи рослин, що використовуються у зовнішньому озелененні та внутрішньому озелененні;

    • агротехніку вирощування квітково-декоративних рослин;

    • основні правила складання букетів та композицій.

    Вихованці мають вміти:

    • розпізнавати різні види квітково-декоративних рослин;

    • вирощувати квітково-декоративні рослини закритого та відкритого ґрунту;

    • вести щоденник спостережень, польовий журнал;

    • створювати різні види квіткового оформлення.

    Вихованці мають набути досвід:

    • проведення дослідницької роботи;

    • вирощування квітково-декоративних рослин;

    • догляду за квітково-декоративними рослинами.

    ОРІЄНТОВНИЙ ПЕРЕЛІК ОБЛАДНАННЯ

    Обладнання спеціалізоване: декоративні горщики та кашпо для квітів, ємкості для практичних робіт, вази, декоративні плошки;

    Інструменти: секатори, ножиці побутові, лопатки, сапки, лопати садові, ножі, садові ножиці, підставки, кошики;

    Матеріали: ґрунтосуміші, дренаж, квітково-декоративні рослини, фурнітура, дріт, папір, ватман, скоч, анкор, тейп-стрічка, оазис, декор, живі квіти та зелень.

    ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ЗНАНЬ І ВМІНЬ

    Учні повинні мати уявлення про:

    Акцент — момент найбільшої уваги

    Аранжування квітів — процес створення квіткової композиції

    Бонсай (япон.) — карликові дерева, вирощені в посудині

    Бутоньєрка — міні-букетик із живих або штучних квітів для прикраси одягу, зачіски

    Гармонія — відповідність форм і кольору, найкращих для зорового сприйняття

    Дзусі (япон.) — в мистецтві «ікебана» означає зелень для аранжування

    Еклектика – сучасний стиль озеленення приміщень.

    Ікебана (япон.) — мистецтво складання композицій із квітів, гілок і трав

    Кензан — металева основа з голками для кріплення рослин

    Композиція — побудова (структура) художнього твору, розміщення і взаємозв'язок його частин, обумовлені ідейною задумкою і призначенням

    Контраст — зіставлення протилежних якостей, які сприяють їх підсиленню

    Маса — основа із синтетичного пінопласту, перліту, моху для встановлення рослин

    Оазис — в аранжуванні квітів – синтетичний пінопласт для встановлення рослин

    Піафлор—порошкоподібна, зволожена маса для встановлення рослин

    Плато — основа для виготовлення композицій

    Портбукет — звужений донизу, переважно паперовий кульок для букета

    Ритм — рівномірне чергування або повторення частин, елементів, форм, кольорових плям

    Рівномірність — в мистецтві аранжування квітів означає принцип розміщення елементів, які забезпечують стійкість вази і квітів

    Спрей — кольорова рідина в аерозольній упаковці для декоративного покриття рослин

    Стафаж — зелень для аранжування (в європейській школі)

    Стиль — єдність основних ідейно-художніх особливостей

    Тональний контраст — зіставлення світлого і темного кольорів

    Фітодизайн — жанр декоративно-прикладного мистецтва, пошук нових конструктивних і художніх рішень в мистецтві квітів, ландшафтній архітектурі

    Флорист — професіонал, який працює в напрямі мистецтва аранжування квітів

    Флористика — сукупність видів рослин, які зустрічаються на окремій території, вид декоративно-прикладного мистецтва, заснованого на використанні природного засушеного матеріалу

    Фурнітура — в мистецтві аранжування квітів — супутній матеріал для підсилення художньо-декоративного впливу

    Штучні аналоги — квіти, листя, фрукти, виготовлені з різних матеріалів.

    Учні повинні знати:

    Альпінарій

    Аплікація

    Біосфера

    Бордюр

    Виготовлення різних виробів з природного матеріалу (з українською символікою)

    Виготовлення штучних квітів

    Газон

    Група

    Генофонд

    Діагностика хвороб рослин за зовнішніми ознаками

    Екологія

    Європейський стиль аранжування

    Заказник

    Заповідник

    Ікебана

    Квітучий газон

    Клумба

    Композиція

    Контраст

    Морибана

    Нюанс

    Об'ємне засушування квітів

    Обряд плетіння та носіння українського віночка

    Партер

    Правила складання композицій і букетів з квітів

    Рабатка

    Рівновага

    Рокарій

    Сучасні екологічні проблеми

    Фітодизайн

    Флораріум

    Фітотерапія

    Червона книга України

    Учні повинні вміти:

    - Виростити розсаду квітів

    - Провести вегетативне розмноження квітково-декоративних рослин

    - Доглядати за квітково-декоративними рослинами

    - Провести внутрішнє і зовнішнє озеленення

    - Скласти план озеленення школи позашкільного навчального закладу

    - Закласти клумбу, рокарій, альпінарій, рабатку, газон

    - Виготовити композиції, букети з українською символікою

    - Виготовити штучні квіти з паперу, тканини та різні вироби з природного

    матеріалу

    - Виготовити аплікації з сухого рослинного матеріалу

    - Розрізняти квітково-декоративні рослини - квіти, дерева і кущі

    - Комбінувати різний природний матеріал і користуватися інструментами для

    оформлення поробок з плодів, насіння, дерева, коріння та інше

    - Виготовляти аплікації та іграшки з соломи, злакових культур

    - Володіти технікою виготовлення панно з насіння рослин.

    ЛІТЕРАТУРА

    Азбука цветов /Л. А. Сыроватская, А. Й. Гречишкин Киев: Урожай, 1987.—280с.

    Беховец А.И. Комнатные расстения от А до Я. Хорвест. Минск: 1999. – 909с.

    Белорусец Е. Ш., Гило Л. С. Цветоводство защищенного грунта.— Киев: Урожай 1988.—224с.

    Борейко В.Е., Грищенко В.Н. Спутник юного защитника природы. – Серия «Охрана дикой природы». – вып. 1 – Киев: Эколого-культ. центр 1996. – 176с.

    Борейко В.Е. Без верби і калини нема України: нариси про народну екологію. – Серия «Природоохоронна пропаганда», вип. 1. – К: Еколого-культ. центр. 1995. – 102с.

    12 місяців: Народний календар / Авт. – упорядн. Коваленко Ю.С. – К.: Україна. 1993. – 254с.

    Заверуха Б. В. Квіти дванадцяти місяців.— 2-ге вид., доп. і перероблене— Урожай, 1986.—176с.

    Заверуха Б. В., Шемшученко Ю. С. та ін.. Рослини Червоної книги. — К.: Урожай, 1985—136с.

    Закони України про охорону природи.

    Заповідники і національні природні парки України “Мінекобезпеки України”. – К: Вища школа. 1999. – 232с.

    Золотницький Л. Ф. Квіти в легендах і переказах. —К.: Урожай, 1992.— 196 с.

    Капранова Н. Н. Комнатные растения в интерьере. — М.: Изд-во Московского уверситета, 1989—187с.

    Клеванская Т. М., Панкратов В. П. Цветочная аранжировка.— М.: Агропромиздат. 1988.—175 с., ил.

    Корниенко Т. С. Добруцкий И. И. Искусство цветов: Иллюстрированное методическое пособие по технике аражировки цветов. — Киев: МСВП «Компьютерные системы», 1992. — 175 с., ил.

    Кохно Н. А. Деревья и кустарники декоративных городских насаждений. — Наукова думка, 1991.—234с.

    Кривенко В.В., Дудченко Л.Г. и др. Защита рядом. Лекарственные растения, защитники от радиационного воздействия. Киев: ОКО. 1991. – 16с.

    Манёшин Н И. Дельфиниум.—М.: Агропромиздат, 1992. – 65с.

    Освітні технології: Навчально-метод. посіб. / О.М. Пехота, А.З. Кіктенко, О.М. Люварська та ін.; За заг. ред. О.М. Пехоти. – К.: АСК, 2001. – 256с.

    Приходько С. Н. Хоровод цветов. — Киев: Реклама, 1985.— 120с.

    Приходько С. Н. Цілюща флора у вашій кімнаті.—К.: Наукова думка, 1990.—192с.

    Приходько С. Н., Михайловская М. Д. Приусадебное цветоводство. Киев: Урожай, 1991. – 120с.

    Приходько С. Н., Михайловская М. Д. Цветы в квартире. Киев: Урожай.—1989. – 130с.

    Приходько С. Н., Фещенко Н. Д. Цветоводство защищенного грунта.— Киев: Урожай, 1988.

    Переглядів: 577 | Додав: suzirjabuchach | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    avatar
    uCozЦДЮТ "Сузір'я" © 2024